We zien een sterke stijging in het aantal kwetsbare inwoners. Daarom investeren we veel in het duurzaam huisvesten van deze mensen. Dit betekent dat we samen met de huurder, zorgorganisaties en gemeenten kijken op welke plek de huurder het beste (zelfstandig) kan wonen en welke begeleiding nodig is.
Een belangrijke opgave
Het gaat om mensen die tijdelijk of structureel hulp nodig hebben. Vaak spelen er ook zaken die het moeilijk maken om een betaalbaar dak boven het hoofd te kunnen vinden en houden. Juist deze mensen zijn afhankelijk van Trivire en andere instanties. Wij geloven dat we samen verder komen. Daarom staat deze opgave altijd extra scherp op ons vizier.
Samenwerken
Een goede onderlinge samenwerking is onmisbaar om kwetsbare doelgroepen goed en duurzaam te kunnen huisvesten. In 2019 hebben we extra in ons netwerk geïnvesteerd. We geloven namelijk dat meer weten van elkaars werk écht helpt bij de samenwerking en het netwerk sterker maakt. Daarom hebben we kenniscolleges en -ateliers voor professionals georganiseerd.
We zien een sterke stijging in het aantal kwetsbare inwoners. Daarom investeren we veel in het goed en duurzaam huisvesten van deze mensen. Een goede onderlinge samenwerking in ons netwerk is hierbij onmisbaar.
Daarnaast zijn we het gesprek aan gegaan met gemeenten en zorgorganisaties om uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het huisvesten van kwetsbare mensen. Een waardevolle investering, waar we veel profijt van hebben.
Bijzondere huurovereenkomst
Als een huurder bijzondere omstandigheden meebrengt, zoals iemand die dakloos is geweest, maken we steeds vaker speciale afspraken. In een aparte bijlage worden de afspraken vastgelegd, zodat er altijd genoeg begeleiding en steun is voor de huurder. Dit noemen we een preventief contract of pluscontract. In 2019 hebben onze verhuurmakelaars 803 woningen verhuurd. Daaronder vielen 24 huurders met een preventieve huurovereenkomst en 38 mensen met een pluscontract.
Pilot opvang crisisgezinnen
In 2018 startte de pilot ‘opvang crisisgezinnen’ in de regio Drechtsteden. Met deze pilot wilden we de noodsituatie van gezinnen oplossen door ze binnen acht weken vanuit een crisisplek door te laten stromen naar een vervolgplek. Dit jaar hebben we de pilot geëvalueerd. Voor de meeste crisisgezinnen was het een goede oplossing, die zorgde voor een goede basis om weer verder te kunnen. Zo kwamen er veel achterliggende problemen naar boven waaraan gewerkt kon gaan worden en hoefden kinderen niet gescheiden te worden van hun ouders. Een prachtig resultaat. De pilot wordt in 2020 voortgezet om het effect nog beter te kunnen meten.