Energietransitie

Bij Trivire vinden we het erg belangrijk dat onze woningen energiezuinig zijn. Allereerst omdat de energiekosten, naast de huur, voor onze huurders de grootste kostenpost is als het gaat om de woonlasten. We verlagen de energiekosten en dus de totale woonlasten door het treffen van isolerende maatregelen en door de installaties in de woningen aan te passen. Een ander belangrijk gevolg van het energiezuiniger maken van onze woningen is dat het wooncomfort omhoog gaat. En niet onbelangrijk: we leveren gelijk een bijdrage aan een beter milieu.

De opgave
Het verduurzamen van onze woningen vinden we al jaren erg belangrijk. Ook hebben we als woningcorporatie officieel een opgave gekregen vanuit de overheid. Zo moeten al onze woningen in 2024 een gemiddeld energielabel B hebben en moeten al onze woningen in 2035 zoveel mogelijk van het aardgas af zijn. Om deze doelstelling te bereiken, hebben we in 2019 hard gewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van verschillende energieprojecten. Daarnaast zijn we in 2019 gestart met het aansluiten van ruim 500 woningen in Dordrecht op het warmtenet van HVC.

Nieuwe manier van werken
Om de doelen die vanuit de overheid gesteld zijn te halen, moeten we vaart maken in het verduurzamen van onze woningen. Daarom hebben we in 2019 onderzocht of we zelf ook op een andere manier moesten gaan werken, zodat we de energieprojecten beter, sneller en vooral klantgerichter kunnen realiseren. En dat kon.

Zo zijn we gestart met het clusteren van onze projecten. Dit betekent dat we veel woningen in één keer aanpakken. Dat scheelt tijd, want op die manier hoeven we niet ieder energieproject apart voor te bereiden en aan te besteden. Iets wat ook de aannemers die voor ons werken erg aanspreekt. Daarnaast zijn we binnen Trivire gaan werken in zogenaamde dedicated teams. Dit zijn teams die bestaan uit medewerkers die allemaal werken vanuit hun eigen vakgebied. Dus niet alleen medewerkers met kennis van stenen en techniek, maar juist ook collega’s die meer verstand hebben van communicatie en bewonersbegeleiding.

Door al deze disciplines bij elkaar in één team te zetten, geloven we dat we de energieprojecten technisch beter uit kunnen voeren en dat we bewoners tijdens een project zo klantgericht mogelijk helpen. Niet voor iedere bewoner is het ondergaan van een ingrijpende renovatie vanzelfsprekend. Hiervoor moeten vaak passende maatregelen getroffen worden. Dankzij onze nieuwe manier van werken kunnen wij dit maatwerk nu beter aanbieden aan onze huurders. En dat is fijn.

Monitoren resultaat
We berekenen bij een energieproject steeds goed welke energiebesparing de werkzaamheden in geld op zouden moeten leveren. Ook maken we een inschatting van het effect op het wooncomfort en milieu. Of deze resultaten echt gehaald worden, weten we pas als een project helemaal klaar is en bewoners een tijdje in hun energiezuinigere woning hebben gewoond. Wij houden komende jaren goed in de gaten of de besparing die we van te voren hebben berekend en de effecten die we op het wooncomfort en milieu hebben ingeschat ook echt gaan halen met elkaar.