Duurzame vastgoedportefeuille

Trivire verhuurt ruim 14.000 woningen in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Het is heel belangrijk dat we niet alleen voldoende woningen beschikbaar hebben en houden, maar ook dat deze woningen betaalbaar zijn én blijven. Daarnaast moeten de woningen aansluiten bij de verschillende doelgroepen die een woning zoeken en moeten ze voldoen aan een bepaald onderhouds- en duurzaamheidsniveau. Nu en in de toekomst. Een duurzame vastgoedportefeuille noemen we dat.

Knoppen om aan te draaien
Om ervoor te zorgen dat onze voorraad woningen steeds blijft voldoen aan de vraag van het moment, kunnen we verschillende dingen doen. Zo kunnen we ‘oude’ woningen slopen en nieuwe ervoor terug bouwen, woningen aankopen, woningen renoveren en verduurzamen of koopwoningen terugkopen en weer gaan verhuren. Allemaal knoppen waar we aan kunnen draaien om onze vastgoedportefeuille geschikt te maken en te houden.

Veranderingen 2019
In 2019 hebben we een aantal veranderingen doorgevoerd in onze vastgoedportefeuille. Met al deze acties zorgen we dat er voldoende sociale huurwoningen blijven:

  • De 79 woningen in de Celebeslaan in Zwijndrecht zijn gerenoveerd en duurzamer gemaakt.
  • We hebben 13 woningen uit Koopgarant teruggekocht, die we inmiddels weer sociaal verhuren.
  • Trivire heeft 29 appartementen aan de Vorrinklaan in Dordrecht van Woonkracht10 overgenomen.
  • Ook zijn we in gesprek geraakt met de gemeente Dordrecht over het ontwikkelen van sociale huurwoningen op nieuwbouwlocaties.

Mutatiegraad blijft dalen
Als we kijken naar het beschikbaar komen van woningen voor woningzoekenden zien we sinds 2017 een trend dat er ieder jaar minder woningen vrijkomen. In 2019 is de mutatiegraad zelfs gedaald naar 6,1%.

Betere keuzes maken
Om een duurzame vastgoedportefeuille te hebben, moeten er steeds keuzes gemaakt worden over onze woningen. Maar hoe maak je nu de juiste keuzes? Wij denken dat het organiseren van complexsessies ons daarbij gaat helpen. In deze complexsessies kijken we steeds samen met collega’s en huurders naar een woongebouw. We leggen de feiten van een woongebouw naast de ervaringen die onze huurders hebben met het woongebouw.

Hierbij kun je denken aan levensduur, onderhoudskosten en de meest voorkomende meldingen op het gebied van leefbaarheid en onderhoud. Zo krijgen we een goed beeld en kunnen we bepalen wat er voor een woongebouw nodig is om het klaar te maken voor de toekomst.